Vele di rapa con pesto / Sails turnip with pesto

English version below

Questa ricetta molto semplice vuole valorizzare anche la parte aerea delle rape che spesso viene buttata sprecando nutrienti e soldi! Quindi utilizzeremo anche le foglie ed i gambi.

 

Ingredienti:

1 rapa bianca con foglie

15 g mandorle messe in ammollo per 8 ore e poi spellate

1/2 spicchio d’aglio

1 cucchiaio d’olio

1 cucchiaio di acqua

1 cucchiaino di buccia di mandarino essiccata

sale

 

Sbucciare la radice di rapa e ricavare delle fettine molto sottili con la mandolina, in modo che si riescano a piegare leggermente. Eccetto 3 fettine le altre spolverarle di sale.

Nel tritatutto frullare le mandorle più fini possibili, poi aggiungere gli altri ingredienti. Frullare fino ad ottenere una crema grossolana.

Adagiare il pesto nel mezzo del piatto, sistemare le tre fette di rapa senza sale in verticale come se fossero delle vele, mentre le alte fette vanno poste in circolo alla base del pesto. Spolverare sopra la buccia di mandarino essiccata. Decidete voi se mangiare con la forchetta o come preferisco io con le mani, mettendo un pò di pesto in ogni disco di rapa usandolo come tacos. Enjoy!

Vele di rapa con pesto

 

This very simple recipe wants to enhance also the aerial part of the turnips that is often thrown, wasting nutrients and money! So we will also use the leaves and stems.

 

Ingredients:

1 white turnip with leaves

15 g almonds put to soak for 8 hours and then peeled 1

/2 clove garlic

1 tablespoon olive oil

1 tablespoon water

1 teaspoon of dried tangerine peel

salt

 

Peel the turnip root and cut into very thin slices with the mandolin, so that you are able to bend slightly. Except three other slices sprinkle of salt. In food processor blend the almonds finest possible, then add the other ingredients. Blend until creamy coarse.

Lay the pesto in the middle of the plate, arrange the three slices of turnip unsalted vertically as if they were the sails, while warmer slices are placed in a circle at the base of the pesto. Sprinkle over the dried tangerine peel.

You can decide whether to eat with a fork or, as I prefer, with hands, putting a bit of pesto on each disk turnip using it as tacos.

Enjoy!